Behandeling overgangsklachten: Hoe ziet dit eruit?

Behandeling overgangsklachten – Heb jij last van opvliegers? Blijft jouw menstruatie uit? Of heb merk jij toename in gewicht? De kans dat je in de overgang zit, is dan aanzienlijk groot. Het is een vrij normaal verschijnsel voor vrouwen die gemiddeld 50 jaar zijn.

Wat echter vaak onderschat wordt, zijn de overgangsklachten. Deze kunnen dagelijks functioneren ontzettend moeilijk maken. Om nog maar te zwijgen over de nachtrust. Nu is het wel zo dat iedere vrouw hier in een andere mate last van heeft. Bij de een zijn de overgangsklachten veel meer aanwezig dan bij de ander.

Hoe het ook zij, veel vrouwen zijn op zoek naar een behandeling voor overgangsklachten. Zijn overgangsklachten überhaupt te behandelen? Daar gaan we in dit artikel achter komen.

Naast dat jij meer informatie krijgt over overgangsklachten in het algemeen, gaan we eveneens inzoomen op een mogelijke behandeling hiervoor. Lees het artikel helemaal tot het einde, om zo antwoord te krijgen op al jouw vragen.

Overgangsklachten: enkele voorbeelden

Onder overgangsklachten verstaan we ofwel symptomen, ofwel kenmerken van de overgang. Veel van deze klachten zijn dan ook voor de meeste vrouwen zeer herkenbaar. De volgende klachten kunnen de kop opsteken:

 • Hoofdpijn;
 • Gewrichts- of spierpijn;
 • Stemmingswisselingen;
 • Verergerde menstruatie;
 • Verminderde menstruatie;
 • Uitblijven van de menstruatie;
 • Opvliegers;
 • Nachtzweten;
 • Lager libido;
 • Droge huid;
 • Droogheid rondom de vagina;
 • Gewichtstoename;
 • Slecht slapen;

Bovendien zijn ook psychische klachten tijdens de overgang niet vreemd. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een sterk veranderde hormoonspiegel. Houd er echter altijd rekening mee dat bovengenoemde overgangsklachten bij iedere vrouw er anders uit kan zien. Zowel de klacht zelf als de mate daarvan.

Er zijn tenslotte genoeg vrouwen die hier geen hinder van ondervinden. Ieder lichaam is tenslotte anders.

Behandeling overgangsklachten

Hoe ontstaan overgangsklachten?

Overgangsklachten komen niet plotsklaps uit de lucht vallen. Al lijken deze wel van de een op de andere dag te ontstaan. Zouden we het lichaam van binnen bekijken, dan worden lichamelijke processen vrijwel direct duidelijk.

Overgangsklachten ontstaan door een veranderde hormoonspiegel. Met name de geslachtshormonen ‘oestrogeen’ en ‘progesteron’ spelen hier een aanzienlijke rol bij. Deze geslachtshormonen bereiden zich normaliter voor op een maandelijkse menstruatie en een mogelijke zwangerschap.

Tijdens de overgang daalt deze productie van oestrogeen en progesteron. Niet alleen heeft dit invloed op de menstruatiecyclus, maar ook op de hormoonspiegel in het algemeen. Deze raakt als het ware uit balans. Het lichaam probeert deze productie terug onder controle te brengen, waar deze overgangsklachten vervolgens door ontstaan.

Is er een behandeling voor overgangsklachten?

Overgangsklachten kunnen behandeld worden. We vallen dan ook maar direct met de deur in huis: veel vrouwen denken of hopen dat deze klachten door behandelingen volledig uitblijven. Dat is echter niet vaak het geval.

Want in plaats van wegnemen, worden deze verminderd. Zeker als je hier dagelijks veel last van hebt, dan zou dat al een winst op zich zijn. In het overzicht hieronder vind je mogelijke behandelingen voor overgangsklachten:

Hormoontherapie

Hormoontherapie wordt altijd in samenspraak met de huisarts gedaan, en kan als enige behandeling een groot verschil maken. Vooral opvliegers kunnen met deze therapie onder controle gebracht worden.

Bij hormoontherapie wordt verlaagd oestrogeen aangevuld door middel van medicijnen. Door deze verlaagde productie terug te verhogen, kunnen overgangsklachten aanzienlijk verminderd worden.

Natuurlijke behandelingen

Omdat hormoontherapieën in samenspraak met de huisarts gaat, kan hij of zij andere behandelingen adviseren. Hormoontherapie is niet voor iedereen geschikt, waarna er gezocht kan worden naar een andere oplossing.

Zo zijn er eveneens natuurlijke behandelingen die zijn weerslag op overgangsklachten kunnen hebben. Hierbij kun je denken aan natuurlijke oliën of capsules. Deze behandelingen zijn dan wel erg licht, maar kunnen in sommige gevallen goed helpen om overgangsklachten uiteindelijk te verminderen.

Behandeling overgangsklachten

Zalfjes

Een droge huid of vagina is een veel voorkomende overgangsklacht. Middelen die daartegen helpen zijn voornamelijk zalfjes. Deze kun je simpelweg aanschaffen bij een drogist of laten voorschrijven door de huisarts. Vooral een droge vagina kan zorgen voor onaangename klachten en vraagt soms om een medische behandeling.

Wat uiteindelijk het beste middel tegen overgangsklachten is, dat kunnen wij niet voor jou bepalen. Het is belangrijk dat jij hier zelf achter staat en positieve veranderingen merkt.

Voor overgangsklachten kun je altijd terecht bij de huisarts, al denk je misschien van niet. Mocht jij dagelijkse hinder ondervinden van deze klachten, dan raden wij jou aan dit kenbaar te maken. Zoals bovenstaande behandelingen al aangeven, kunnen jullie samen zoeken naar een passende oplossing.

Is dit medisch gezien onmogelijk of zie jij dit simpelweg niet zitten? Dan zijn er genoeg natuurlijke behandelingen die geschikt zijn voor overgangsklachten.

Wat helpt bij overgangsklachten?

Naast behandelingen voor overgangsklachten, kun je ook zelf veel doen. De volgende punten helpen jou wellicht:

 • Water; Water heeft meer voordelen dan je denkt. Het verkoelt, het drijft vocht af én het gaat een droge huid tegen. Niet alleen water, maar ook thee of suikervrije limonade kun je gerust drinken op een dag.
 • Beweeg op dagelijkse basis; Dit zorgt ervoor dat jouw gewicht onder controle blijft en je lekkerder in je vel gaat zitten. Daarbij heeft het zelfs een positieve uitwerking op psychische klachten of stress.
 • Praat erover; Praten over jouw overgangsklachten zorgt voor meer begrip en opheldering.
 • Neem pauze; Als de mogelijkheid zich aandient, kan een pauze van werk of van sociale aangelegenheden goed doen. Het zorgt ervoor dat je alles een plekje kunt geven en tot jezelf kan komen.

Conclusie – Leer de overgang begrijpen

Overgangsklachten kunnen in een dergelijke mate toenemen, dat je hier op dagelijkse basis hinder van ondervindt. En niet alleen op dagelijkse basis. Ook jouw nachtrust kan hier flink door worden verstoord.

Overwin Je OvergangNiet alleen hebben we in dit artikel enkele overgangsklachten toegelicht. Ook de oorzaak en mogelijke behandelingen hebben een prominente plek gekregen. Heb je dit artikel tot het einde gelezen? Dan ben je helemaal op de hoogte gebracht.

Ben je echter nog lang niet uitgeleerd en wil je de overgang beter begrijpen? Download in dat geval het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle.

Zeker als je op zoek bent naar eerlijke ervaringsverhalen en hulp, dan is dit E-book zeer geschikt voor jou. Het vertelt jou alles wat je nog wil weten over de overgang. Daarbij worden ervaringen van andere vrouwen belicht, wat maakt dat je er niet alleen voor staat. Ben jij al overtuigd?

Plaats een reactie